Hoppa till innehåll

Påsk i paradiset

Nu har jag och barnen kommit hem efter ett underbart påsklov i stugan. Vi åkte dit förra fredagen, strax efter sju på morgonen stack vi med fullpackad bil. Och igår kväll kom vi tillbaka hem. Helt mätta på intryck och roligheter!

Brukar köpa med mig en bukett tulpaner eller andra blommor för att göra det lite inbott och trevligt på direkten. På sommaren brukar jag istället plocka en maffig bukett från min egen trädgård och ta med hit. I stugan finns ju inga rabatter att plocka ur. Bara rara små ängsblommor.

Det sista vi gjorde när vi var här i julas och plockade bort pyntet var att sätta fram påskgrejerna istället.

Mormor hade inte så många påskdekorationer – men vi tog fram det som fanns. Några tuppar i trä, fjädrar, små plastägg och häxor i björknäver.

En gul duk och ett par påskägg. Ska komma ihåg att leta påskgrejer på loppis resten av året och samla ihop för att ta med hit. Hade till exempel varit fint med några påskiga bonader i köket.

Påskaftonen inleddes med påskäggsjakt. Jag brukar göra kluriga ledtrådar och rebusar som också kräver att barnen ska hoppa runt mellan rummen på ett ben, krypa eller göra andra fysiska utmaningar. I år fanns dock inte orken så jag nöjde mig med att gömma äggen och sedan ge dem varsin klurig ledtråd.

Bord, duka dig! – till Bertil vars ägg låg gömt i en soppterrin i ett skåp med porslin

Renlighet är en dygd! till Folke vars ägg låg dolt i tvättmaskinens trumma.

Dags att gå ut! – till Uffe vars ägg var nedtryckt i skaftet på en gummistövel inne i garderoben i hallen.

De fick leta ett bra tag för att hitta äggen. Själv fick jag också ett godisägg – helt utan att leta. Jag hade valt ut mina favoriter med omsorg för att fira att fastan var slut.

Påskaftonen var vi alla lite trötta och sega så morgonen inleddes med att vi la pussel. Bland annat mitt eget julpussel Vinterstad! Barnen svor åt mig för att det var alldeles för svårt. Förutom vår familj var också min moster och kusin där och firade med oss. De pusslade på duktigt allesammans.

Peppad påskkille!

Sedan vi fick barn har vi förlagt julmiddag och påskmiddag till någon slags tidig buffé vid typ tvåtiden. Då slipper man laga både lunch och middag den dagen. Och så hinner inte barnen bli så otåliga.

Det blev en oerhört enkel påskbuffe det här året. Köpte färdig sill, delikatessköttbullar, prinskorvar och lax. En enkel lammstek i ugnen, en god sallad, en dressing och några pyntade ägghalvor blev det enda jag gjorde själv.

Man får hålla det lite enkelt i stugan. Enkelt och gott! Köpte för övrigt Abbas Brantevikssill och den var bland det godaste jag ätit i sillväg. Ska genast springa och köpa fler burkar.

Det var nog närmare tio år sedan vi firade påsk här sist och det kändes så mysigt att återigen plocka fram mormors gula påskduk, duka i finrummet och ställa fram kristallglasen. Jag drack ohemula mängder påskmust eftersom jag inte tyckte att jag hann dricka nog med julmust innan det försvann ur butik. Sockerfri Apoterkarnes är toppen!

Vädret under påskhelgen lämnade en hel del att önska. Snö i mängder och jämngrå himmel. Men barnen hade roligt. De har ju så bra kompisar här så de drog ut och fortsatte på snögrottan som de påbörat under jullovet. Bland annat innehåller grottan ett tre meter djupt hål rakt ner. Barnen sågade ut några mindre träd, bröt slanor och snickrade och flätade sedan ihop ett galler som kunde läggas som ett lock ovanpå hålet. Och vips blev det en fängelsehåla som jag inte vågade mig ner i.

Det har åkts skidor också. Här får ni en känsla för snödjupet. När man står på snön så är man 1,5 meter upp i luften och skulle kunna använda det högt sittande fönstret som entre!

Jakob tog barnen på diverse turer runtom i skogarna. Så skönt att bara åka rätt ut.

På kvällarna har vi spelat Chicago och barnen har jobbat med sina rollspelsäventyr och ritat. Här i stugan har de ingen skärm. En välbehövlig avvänjning.

Och jag har läst massor och löst korsord på löpande band – något jag bara gör i stugan.

På påskdagen fyllde Ulf fem. Han väckte oss tidigt och sjasade ner oss i köket för att göra fika och förbereda hans överraskning. Han la sig sedan till rätta i vår säng och sov räv medan Essa fick ligga i hans.

Jag hade sparat några små presenter från kalaset till själva födelsedagen. Mäkta populärt!

Med barn är det för övrigt bara bra om några paket anländer en tid efter själva födelsedagen. Då minskar känslan av antiklimax. Ha alltså aldrig dåligt samvete över en sent skickad present!

I stugan går dagarna sin gilla gång. Förutom att vara ute och härja med sina kompisar, tolka bakom skoter, gräva snögrottor, skida och spela rollspel så kan man läsa ett tjog med Bamsetidningar…

måla, lägga pussel och lyssna på ljudbok.

När påskhelgen passerat slog vädret om och det blev fint!

Jag åkte på mina dagliga skidturer – ensam eller med barnen. Med Essa kämpandes bakom i djupsnön.

Paradis för en hund!

Klockan tolv på dagen i början av april

Klockan tolv på dagen i början av januari. Samma vy. Men som ni ser är detta helt olika årstider!

Försökte inte ens ta oss in i vedboden för där var snön upp till armhålorna på oss.

Ännu ett exempel på olika årstider. För er som inte greppat konceptet, alltså.

Men nu ska jag ge mig. Lovar.

En särdeles härlig dag slog vi följe med våra kompisar och drog över sjön. De på skoter och jag på skidor. Till en ljuvlig solgrop med lä! Där vi satt på renfällar och grillade och snicksnackade i flera timmar.

Barnen blev prickiga av fräknar och jag blev solbränd. En alltigenom perfekt vårvinterdag.

Samt en tuffing i en tuffing.

Sista dagen tog jag en ordentlig genomkörare av köket. Försöker fokusera på att städa ett rum åt gången när vi är här. Sådär grundligt alltså – som man sällan annars hinner med när man bara städar ur för att åka hem. Nu hivade jag ut alla möbler och mattor, dammtorkade överallt och tog bort spindelnät i taket. Sedan såpskurade jag golvet med rivig skurborste och bytte vatten tills färgen gick från smutsbrun till klar och ren. Och tänkte på att Rut skulle vara väldigt stolt och nöjd med mig.

För att fira bedriften gräddade jag och Uffe våfflor. Vi missade ju att uppmärksamma våffeldagen detta år.

-Mamma du låter oss jämt missa alla viktiga högtider! Du gav oss inga våfflor på våffeldagen och du glömde bort att vi skulle rocka sockorna i skolan…

Klagade ett anonymiserat barn på sin arma moder. Otack är världens lön för den pyssliga och omtänksamma mamman som precis gömt påskägg och dekorerat hela huset med fjädrar och ägg. Tänk på barnen i Afrika osv..

Våfflorna blev i alla fall uppskattade.

Färdig våffelmix, köpt hallonsylt och grädde ur en plastbytta. Man måste inte krångla till det.

Allt som allt har vi haft underbara dagar i stugan. Vilsamma, roliga, sportiga. Jag tycker att det känns extra skönt att barnen inte haft någon skärm utan istället lekt ute i timmar varje dag. Bra med sol och frisk luft efter en lång, mörk vinter inomhus. Ja, rena hälsokuren faktiskt!

Jag själv har haft mina stunder när det bubblat till i bröstet av tacksamhet och glädje över att få vara här. Över hur roligt och mysigt och fint det är. Och att till och med få uppleva flera stunder av lyckopirr – det är ju mer än man egentligen kan begära eller förvänta sig av ett vanligt påsklov!

Inlägget Påsk i paradiset dök först upp på UnderbaraClara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *