Hoppa till innehåll

Gästboken

Vi för gästbok i vår stuga. Den dag man åker hem skriver man en liten text om vad man har gjort, hur vädret varit, om bäråret var bra eller påsken solig. Vilka som hälsade på och hur härligt man har haft det. Mina texter blir längre och längre för varje gång och högläsning ur boken är en mysig tradition vi ägnar oss åt vid avfärdsfrukosten. Alla vill höra och minnas!

Den gräsliga gästboken med snidade träpärmar fanns i stugan redan på sjuttiotalet, när mormor och morfar bara hade huset som sommarstuga och inte bodde där permanent. De första sidorna bär alltså hälsningar från gäster som kom för femtio år sedan. Den sista hälsningen är från 1983, när min syster föddes och var där för första gången och morfar började renovera huset för att de skulle kunna bo där jämt. Sedan glömdes boken bort och vi hittade igen den först vid 2013. Då hade huset återigen blivit sommarstuga och vi började om med skrivandet. Och nu är hela boken utskriven! En sådan skatt och tidsdokument.

Som tur var fann jag en fin gammal gästbok med guldskrift på loppis, för att kunna fortsätta vår trevliga tradition med stil. Men precis när vi skulle ta den i bruk under påsken, så hittade min kusin ytterligare en gammal halvskriven gästbok i en hylla. Med de tidigaste hälsningarna från 1952! Så nu plitar vi på i den istället. Fyller på boken om generationerna.

-Tänk när jag sitter här med mina barnbarn och de läser om vad jag brukade göra på somrarna sa Bertil när vi åt vår sista stugfrukost.

Ja, tänk det. Tänk.

Inlägget Gästboken dök först upp på UnderbaraClara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *