Hoppa till innehåll

Bevara ordningen så ska ordningen bevara dig

Förr om åren när Jakob var den i familjen som tränade hade jag ofta svårt att förstå mig på honom. Som när han beklagade sig över att vara sjuk och missa träningen. Då stod jag som ett frågetecken. Var det inte skönt att ha en helt legitim ursäkt till att slippa träna Jag kunde verkligen inte se det på något annat sätt.

Nu för tiden är jag likadan som Jakob – men inte bara med träningen utan med de flesta av mina rutiner. Jag går runt och är irriterad när jag kommer ifrån dem. Som under hela mars och april när jag varit bortrest massor. Hur härligt det än är så stör det mig att gå ifrån mina rutiner. Varje resa tappar jag träningsfokus, maten blir kajko och sömnen likaså. Jag hinner inte med jobbet som jag ska och hamnar efter med allt som behöver hanteras hemma för att inte gröta ihop. Tvätten, städningen, ordningen.

Så var det även innan jag började träna, äta bättre och fick ordning på mitt liv. Skillnaden var bara att på den tiden var också vardagen ett kaos – så skiftet märktes inte så tydligt.

Jag försöker påminna mig om att det måste vara måtta med allt. Jag lever inte för att träna – jag tränar för att leva! Jag lever inte för att äta bra – jag äter bra för att leva. Alltså måste livet få rymma perioder när man tappar rutinerna och bara är i stunden och tar emot den.

Samtidigt finns det ju något väldigt fint med att ha rutiner och en vardag som man älskar. Livet består ju mestadels av vardag. Helgonet och kyrkofadern Benedikt av Nursias mest kända citat är ”bevara ordningen så ska ordningen bevara dig”. Det låter kanske dödligt trist, men det ligger mycket sanning i det.

Om du bevarar din ordning. Din bön, din träning, dina goda vanor, dina rutiner och din praktik. Så kommer detta bevara och bära dig genom perioder när livet är svårt och utmanande. Vi kan inte lita på motivationen för den varierar från timme till timme. Och framförallt sviker motivationen så fort det blir riktigt jobbigt. Därför behövs någonting mer beständigt i våra liv.

Bevara ordningen så kommer ordningen bevara dig. Vilken ordning trivs du med och vill bevara

Inlägget Bevara ordningen så ska ordningen bevara dig dök först upp på UnderbaraClara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *